Rynek mięsa w Polsce (28.05.2017)

W krajowym skupie w czwartym tygodniu maja br. podrożał żywiec wieprzowy i indyczy, a ceny zakupu bydła oraz kurcząt brojlerów utrzymały się na poziomie z poprzedniego tygodnia. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (28.05.2017)
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W czwartym tygodniu maja br. w zbycie podrożała wieprzowina, a wołowina w dalszym ciągu taniała. W dniach 22–28.05.2017 r. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 8,15 zł/kg, a zatem to drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku półtusze podrożały o 20%.
 
Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych wynosiła 12,67 zł/kg, czyli o 0,05 zł/kg mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ćwierci wołowe były tańsze o 0,03 zł/kg niż przed miesiącem i o 0,04 zł/kg niż w porównywalnym okresie 2016 r.
 
Tuszki kurcząt, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, podrożały o 1% do 4,90 zł/kg. Cena ta była podobna do uzyskanej przed miesiącem, ale o 14% mniejsza niż przed rokiem.
 
Za tuszki indyków zakłady drobiarskie uzyskiwały 8,71 zł/kg, czyli mniej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale o 0,02 z ł/kg więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki indyków potaniały o 1%.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Od stycznia 2016 r. krajowe ceny prosiąt wykazują tendencję zwyżkową. W dniach 22-28.05.2017 r. na targowiskach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW za jedno prosię płacono 208 zł. Było to więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż przed miesiącem. Cena prosiąt była również wyższa o 44% niż przed rokiem oraz o 62% niż w końcu stycznia 2016 r.


Tagi:
źródło: