Rynek mięsa w Polsce (28.09-4.10.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 28 września do 4 października 2015 roku.

Rynek mięsa w Polsce (28.09-4.10.2015)

Ceny żywca wieprzowego

W dniach 28.09 – 04.10.2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły przeciętnie 4,45 zł/kg, a zatem mniej o 4% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była o 3% niższa od notowanej w analogicznym czasie minionego roku.

 

Według danych Komisji Europejskiej, średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych masy poubojowej schłodzonej klasy E wyniosła 143,68 EUR za 100 kg i była mniejsza o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną uzyskiwano 139,93 EUR za 100 kg. Było to więcej niż w: Holandii, Belgii, Danii i Estonii.
 

Ceny żywca wołowego

 

Jak wynika z danych ZSRIR MRiRW, przeciętna krajowa cena żywca wołowego ukształtowała się w granicy 5,95 zł/kg w stosunku do 5,92 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec wołowy był droższy o 2% niż przed miesiącem i o 4% niż rok wcześniej.
 

Ceny żywca drobiowego

 

Średnia cena kurcząt brojlerów na przełomie września i października 2015 r. wyniosła 3,47 zł/kg i była mniejsza o 3% niż tydzień wcześniej, o 5% niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem. Od ponad dwóch miesięcy cena skupu indyków pozostaje niezmienna. W związku z tym, podobnie jak przed miesiącem, indyki skupowano przeciętnie po 5,81 zł/kg w odniesieniu do 5,80 zł/kg we wcześniejszym tygodniu. Indyki były jednak o 2% tańsze niż rok temu.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: