| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (29.09.2019)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (29.09.2019)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 23–29.09.2019 r. na rynku krajowym za trzodę chlewną, podobnie jak tydzień wcześniej, płacono 5,93 zł/kg. Cena tego żywca była większa o 1% niż przed miesiącem oraz o 30,5% niż przed rokiem.
 
W UE świnie rzeźne klasy E, podobnie jak w poprzednim tygodniu, nabywano po 182,03 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom cen wyższy o 1% niż w końcu sierpnia br. oraz o 28% niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono 177,21 EUR/100 kg, a więc mniej o 3% niż średnio w UE. Większe niż w Polsce ceny świń rzeźnych notowano m.in. w: Niemczech - 190,36 EUR/100 kg, Hiszpanii - 182,12 EUR/100 kg, we Francji - 181,00 EUR/100 kg, a niższe – m.in. w: Danii - 176,27 EUR/100 kg i Holandii - 172,17 EUR/100 kg.
 
Targowiskowe ceny prosiąt
 
W ostatnim tygodniu września br. na krajowych targowiskach potaniały prosięta. Za jedną sztukę rolnicy otrzymywali 235 zł, a więc o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Prosięta były droższe o 3,5% niż przed miesiącem oraz o 28,5% niż w porównywalnym tygodniu 2018 r.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 23–29.09.2019 r., po utrzymującym się od czterech tygodni spadku, półtusze wieprzowe w zbycie podrożały o 1% do 8,59 zł/kg. Był to poziom cen podobny do otrzymanego przed miesiącem, ale o 28% większy niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W ostatnim tygodniu września br. żywiec wołowy kupowano po 5,90 zł/kg względem 5,92 zł/kg tydzień wcześniej. Bydło rzeźne było tańsze o 1,5% niż w ostatnim tygodniu sierpnia br. oraz o 12% niż w porównywalnym okresie 2018 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 23–29.09.2019 r. w krajowych zakładach mięsnych nieznacznie potaniały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków. W omawianym okresie zbywano je po 12,35 zł/kg, czyli taniej o 0,3% niż w poprzednim tygodniu, o 1,5% niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W ostatnim tygodniu września br. dostawcom za kurczęta brojlery płacono 3,45 zł/kg, czyli o 0,03 zł/kg mniej niż w poprzednim notowaniu. Cena tego żywca była niższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 3% niż w tym samym tygodniu 2018 r. Indyki skupowano po 5,82 zł/kg w odniesieniu do 5,79 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 2,5% niż w końcu sierpnia br. oraz o 6% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 23–29.09.2019 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami po 5,06 zł/kg, tj. taniej o 3,5% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie ceny zbytu tuszek kurcząt kształtowały się na poziomie jak przed rokiem. Tuszki indyków patroszonych sprzedawano po 9,31 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku tuszki indyków podrożały o 6%.
 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!