| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (3.09.2017)

Od sześciu tygodni na krajowym rynku obserwowana jest umiarkowana zwyżka cen zakupu żywca wieprzowego, a od lipca drożeje też bydło. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (3.09.2017)
Ceny zakupu żywca
 
W dniach 28.08 – 3.09.2017 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną krajowi dostawcy uzyskiwali 5,54 zł/kg wobec 5,52 zł/kg w poprzednim tygodniu.
 
Cena tego żywca była wyższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w porównywalnym tygodniu 2016 r. Zakłady mięsne kupowały żywiec wołowy po 6,44 zł/kg, czyli drożej o 0,02 gr/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena bydła była również wyższa o 4,5% niż przed rokiem.
 
W krajowych zakładach drobiarskich od dwóch tygodni tanieją kurczęta, a od końca czerwca utrzymuje się spadek cen zakupu indyków. W dniach 28.08 – 3.09.2017 r. za kurczęta brojlery płacono 3,43 zł/kg, a zatem o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale więcej o 0,3% niż przed miesiącem.
 
Cena indyków wynosiła 5,06 zł/kg wobec 5,07 zł/kg w poprzednim tygodniu. Była ona również o 2,5% niższa niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku kurczęta potaniały o 2%, a indyki podrożały o 5%.
 
Ceny zbytu mięsa
 
W dniach 28.08 – 3.09.2017 r. za półtusze wieprzowe płacono 7,85 zł/kg, a zatem o 0,02 zł/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o blisko 1% drożej niż przed miesiącem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio po 13,06 zł/kg, tj. o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena półtusz wieprzowych była wyższa niż przed rokiem o 3%, a ćwierćtusz wołowych – o 2%.
 
Za tuszki kurcząt zakłady drobiarskie uzyskiwały 5,42 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej, ale o 4% więcej niż przed miesiącem i przed rokiem.
 
Tuszki indyków zbywano po 8,48 zł/kg, o 0,3% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% taniej niż miesiąc wcześniej. Tuszki indyków były o 3% droższe niż przed rokiem.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!