Rynek mięsa w Polsce (5-11.10.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 5 do 11 października 2015 roku.

Rynek mięsa w Polsce (5-11.10.2015)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach 5–11.10.2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły przeciętnie 4,44 zł/kg w stosunku do 4,45 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był tańszy o 5% niż przed miesiącem i o 2,5% niż rok wcześniej.

 

Według danych Komisji Europejskiej, średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych wyniosła 143,04 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 0,4% mniejsza niż tydzień wcześniej oraz o 0,5% niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 139,54 EUR za 100 kg. Było to więcej niż w: Holandii, Belgii, Danii i Hiszpanii.
 

Ceny żywca wołowego


Średnia krajowa cena żywca wołowego (według danych ZSRIR MRiRW) ukształtowała się na poziomie 5,98 zł/kg i była o 0,03 zł/kg większa niż w poprzednim tygodniu, o 2,5% niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.


Ceny żywca drobiowego

 

Kurczęta brojlery w dniach 5–11 października 2015 r. krajowe zakłady drobiarskie skupowały przeciętnie po 3,49 zł/kg, a zatem o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale taniej o 7% niż przed miesiącem i o 3% niż przed rokiem.

 

Od trzech miesięcy stabilna jest cena skupu indyków. Tak jak w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, za indyki w skupie płacono średnio 5,81 zł/kg. Indyki były jednak o 2% tańsze niż w analogicznym czasie 2014 r.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: