| Autor: mikolaj

Rynek mięsa w Polsce (6.03.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 28 lutego do 6 marca 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (6.03.2016)

Ceny żywca wieprzowego

Średnia krajowa cena zakupu żywca wieprzowego w dniach 29.02 – 6.03.2016 r. płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Informacji Rynkowej MRiRW ukształtowała się na poziomie 4,05 zł/kg i była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niższa niż miesiąc wcześniej. Żywiec ten był o 9% tańszy niż w analogicznym okresie 2015 r.

Przeciętna unijna cena świń rzeźnych kl. E (według Komisji Europejskiej) wyniosła 124,50 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 2% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 13% niższa niż przed rokiem. W Polsce za świnie tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 124,29 EUR/100 kg.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) kupowano w Polsce średnio po 6,10 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec wołowy był jednak o 2% tańszy niż miesiąc wcześniej i niż przed rokiem.

Ceny żywca drobiowego

Zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery średnio po 3,31 zł/kg, o 1 gr/kg drożej niż tydzień wcześniej i o 3% drożej niż przed miesiącem, ale o 4,5% taniej niż przed rokiem.

Indyki skupowano przeciętnie po 5,58 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 3% taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena skupu indyków była o 5% niższa niż rok wcześniej.


Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!