Ceny zakupu mięsa wieprzowego
Na rynku unijnym utrzymujący się od początku lutego 2025 r. wzrost cen zakupu żywca wieprzowego przybrał na sile w drugiej połowie marca br. W dniach 31.03 – 6.04.2025 r. średnia cena zakupu świń rzeźnych w UE zwiększyła się o 5% w obrębie tygodnia i ukształtowała się na poziomie 198,63 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona wyższa o 9% niż przed miesiącem, ale niższa o 9% niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 215,20 EUR/100 kg i była większa o 8% niż średnio w UE oraz o 2% niż w Hiszpanii, o blisko 8% niż w Niemczech i o 23% niż w Danii. Mniej niż w Polsce za żywiec wieprzowy płacono m.in. w Niderlandach i we Francji.
W Polsce, podobnie jak w UE, ceny zakupu żywca wieprzowego w pierwszym tygodniu kwietnia br. odnotowywały dalszy wzrost. Zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 31.03–6.04.2025 r. nabywały trzodę chlewną po 6,91 zł/kg, czyli drożej o 10% niż tydzień wcześniej i o 20% przed miesiącem. Jednocześnie cena żywca wieprzowego była niższa o 6% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W ślad za wzrostem cen żywca w skupie podrożało mięso wieprzowe w zakładach mięsnych. Półtusze wieprzowe zbywano po 10,53 zł/kg, a więc drożej o 15% niż w poprzednim tygodniu oraz o 21% niż przed miesiącem. Półtusze wieprzowe były jednocześnie tańsze o 1,5% niż w analogicznym okresie 2024 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
W pierwszym tygodniu kwietnia br. krajowa cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 12,57 zł/kg, a zatem wyższym o 1% niż przed tygodniem oraz o 4% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen otrzymywanych przed rokiem żywiec wołowy był droższy o 27%.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Zakłady sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat przeciętnie po 24,71 zł/kg, o 0,5% drożej niż w poprzednim tygodniu i odpowiednio o 4% i 21% niż przed miesiącem i rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 31.03–6.04.2025 r. krajowi dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 5,67 zł/kg, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 9,13 zł/kg, a więc wyższym o 2,5% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 6,24 zł/kg, czyli taniej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. W porównaniu do cen uzyskiwanych przed rokiem indyki podrożały o 47%, kurczęta brojlery – o 16,5%, a kaczki brojlery - o 4%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 9,55 zł/kg, a więc drożej o 3% niż tydzień wcześniej, ale taniej o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 14,79 zł/kg i była wyższa o 2% niż przed tygodniem oraz o 6% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 13%, a tuszki indyków – o 12%.