| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (7.02.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 1 do 7 lutego 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (7.02.2016)

Ceny żywca wieprzowego

W dniach 1–7.02.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy po 4,18 zł/kg, a więc o 0,01 zł/kg drożej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten kosztował więcej o 8% niż przed miesiącem, ale mniej o 1% niż rok wcześniej.
 
Według Komisji Europejskiej, unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 128,59 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej w odniesieniu do 128,63 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Cena ta była o 3% niższa niż przed rokiem. W Polsce trzodę chlewną klasy E w przeliczeniu na walutę unijną skupowano po 126,27 EUR/100 kg, czyli drożej niż w Belgii, Holandii, Rumunii, Hiszpanii, Francji, Danii i Portugalii.

Ceny żywca wołowego

Za żywiec wołowy w skupie (według ZSRIR MRiRW) uzyskiwano 6,20 zł/kg, a zatem mniej o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 0,02 zł/kg niż miesiąc wcześniej. Cena tego żywca była jednak o 1% większa niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku.
 
Ceny żywca drobiowego

Kurczęta brojlery zakłady drobiarskie nabywały po 3,23 zł/kg, tj. drożej o 2% niż tydzień wcześniej, ale taniej o 1% niż przed miesiącem i o 7% niż przed rokiem.
 
Od początku br. stabilne są ceny skupu indyków. Za indyki zakłady płaciły 5,76 zł/kg względem 5,75 zł/kg w poprzednim tygodniu i także 5,76 zł/kg miesiąc wcześniej. Indyki były jednak o 3% tańsze niż w porównywalnym okresie 2015 r.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!