Rynek mięsa w Polsce (9.10.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 3 do 9 października 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (9.10.2016)
Ceny żywca wieprzowego
 
W dniach 3–9.10.2016 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW żywiec wieprzowy nabywano po 5,27 zł/kg, a więc taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był jednak o 19% droższy.
 
Podobny trend zmian wykazują ceny wieprzowiny w UE. Według Komisji Europejskiej, unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 163,95 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 15% wyższa niż przed rokiem.
 
Zniżkę cen notowano w większości krajów UE. Spośród znaczących producentów wieprzowiny wzrost cen wystąpił jedynie w Danii o 2,3% do 156,11 EUR/100 kg. Krajowa cena żywca wieprzowego klasy E w przeliczeniu na walutę unijną była o 1% mniejsza od średniej unijnej i wynosiła 162,13 EUR/100 kg.
 
Ceny żywca wołowego
 
Żywiec wołowy (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano w Polsce po 6,06 zł/kg względem 6,05 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena bydła była o 2% mniejsza niż przed miesiącem, ale o 1% wyższa niż przed rokiem.
 
Dalszy spadek cen bydła notowano w UE. W dniach 3–9.10.2016 r. cena bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się w granicy 359,67 EUR/100 kg, czyli mniejszej o 0,5% niż w ostatnim tygodniu września i o 5% niż przed rokiem.
 
W Polsce cena bydła tej klasy wyrażona w euro wyniosła 311,20 EUR/100 kg. Taniej niż w Polsce bydło rzeźne nabywano m.in. w Rumunii - 210,43 EUR/100 kg, Holandii - 302,43 EUR/100 kg, na Łotwie - 208,60 EUR/100 kg, Litwie - 254,86 EUR/100 kg i na Węgrzech - 247,67 EUR/100 kg.

Ceny żywca drobiowego
 
W pierwszym tygodniu października br. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,21 zł/kg, czyli taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: