Światowa produkcja mięsa

Jak wynika najnowszej prognozy Departamentu Rolnictwa USA (USDA) globalna produkcja wieprzowiny w 2021 r. prawdopodobnie wyniesie 101,5 mln ton i będzie o 5% wyższa niż w 2020 r.

Światowa produkcja mięsa
Odbudowa pogłowia trzody chlewnej w Chinach prawdopodobnie przyczyni się do zwyżki produkcji wieprzowiny w tym kraju o 11%. Poprawiająca się sytuacja gospodarcza i dalsze możliwości wywozowe będą sprzyjać wzrostowi produkcji u większości pozostałych światowych producentów, m.in. w UE o 1%, Brazylii o 3% i Rosji o 2,5%.
 
Globalna produkcja wołowiny w 2021 r. może być o 2% większa niż w 2020 r. i wynieść 61,5 mln ton, o czym głownie zadecyduje jej zwiększenie w USA o 2%, Brazylii o 3%, Chinach o 4% i Indiach o 6%.
 
Prognozowane przez USDA ożywienie gospodarcze prawdopodobnie pobudzi zapotrzebowanie na mięso drobiowe. W wyniku czego w 2021 r. produkcja kurcząt brojlerów na świecie może przekroczyć 102 mln ton i być większa o 1,5% niż w roku 2020. Spośród czołowych światowych producentów wzrost produkcji kurcząt brojlerów przewidywany jest m.in. w Chinach o 3%, Brazylii o 2% i UE o 1%.


Tagi:
źródło: