Wahania cenowe głównych gatunków mięs w UE i na świecie (IV 2014)

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w kwietniu 2014 roku największą dynamikę spadku cen w ciągu roku spośród wszystkich gatunków mięsa w krajach Unii Europejskiej odnotowano w obrębie wieprzowiny, bo 4,3-procentową – zauważa FAMMU/FAPA.

Wahania cenowe głównych gatunków mięs w UE i na świecie (IV 2014)
Porównując jednak poziom cen w stosunku do marca bieżącego roku, notowania wieprzowiny w krajach Wspólnoty zwiększyły się w czwartym miesiącu tego roku o 5,1%, a jego cena ukształtowała się na poziomie 1635 euro/tonę. Jednocześnie na rynku globalnym średnia cena tego mięsa była wyższa o 14% i wyniosła 1891 euro/tonę. Co ciekawe przeciętne notowania wieprzowiny wzrosły wobec roku poprzedniego aż o 50%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca – o 12,5%.
 
Tymczasem na rynku unijnym wołowiny średnia cena tego gatunku mięsa uplasowała się na poziomie o 4,2% niższym w relacji rocznej, a w ujęciu miesięcznym spadła o 1,4% i wyniosła 3712 euro/tonę. Niemniej, było to aż o 21% więcej niż przeciętnie na całym świecie. Na rynku globalnym bowiem za tonę wołowiny płacono w kwietniu bieżącego roku 3056 euro, co oznacza mniej o 0,9% r/r oraz o 3,3% wobec marca 2014 roku.
 
Odwrotną tendencję cenową odnotowano w obrębie drobiu, gdzie w ujęciu rocznym ceny mięsa kształtowały się na poziomie o 0,5% wyższym wynosząc 1712 euro/tonę oraz o 0,8% wyższym w relacji miesięcznej. Pozostała tym samy o 14% wyższa niż średnio na całym świecie. Na rynku globalnym ceny drobiu wzrosły o 4,6% r/r oraz o 1,9% m/m.


Tagi:
źródło: