Wzrost produkcji mięsa w Rosji

W kwietniu 2014 r. Rosjanie zanotowali dwucyfrowe wzrosty produkcji mięsa wołowego, wieprzowiny oraz drobiu wraz z podrobami – podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost produkcji mięsa w Rosji
Produkcja mięsa drobiowego oraz podrobów zwiększyła się o 11% do 337,3 tys. ton, tym samym osiągając najwyższy miesięczny poziom od początku roku.
 
Najmniejszy kontyngent produkcji odnotowano w styczniu 2012 r., który wyniósł 265,4 tys. ton. Dla porównania wytwórczość mięsa wołowego oraz podrobów wołowych wzrosła o 17% do 18,6 tys. ton. Najniższy jej wolumen zanotowano w styczniu 2012 r. - 15,1 tys. ton, a najwyższy w październiku 2013 r. - 25,2 tys. ton.
 
Wytwórczość mięsa wieprzowego oraz podrobów zwiększyła się do 134,4 tys. ton. Najmniejszy wolumen tej produkcji zanotowano w styczniu 2012 r. - 71,4 tys. ton, największy z kolei w grudniu 2013 r. - 136,5 tys. ton.


Tagi:
źródło: