| Autor: mikolaj

KZPRiRB w liście otwartym do Polskich Zakładów Tłuszczowych

Dnia 24 lipca 2013 r. Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych wystosowało list otwarty do Polskich Zakładów Tłuszczowych, w którym wyraża zaniepokojenie drastycznym spadkiem aktualnych cen rzepaku w kraju.

KZPRiRB w liście otwartym do Polskich Zakładów Tłuszczowych
Zdaniem Mariusza Olejnika Prezesa Zarządu KZPRiRB uprawa rzepaku staje się nieopłacalna, w związku, z czym areał tegorocznych zasiewów może się zmniejszyć o połowę.

Zrzeszenie co roku zbiera informacje cenowe od zakładów tłuszczowych i większych firm skupowych. Ceny rzepaku obecnie wahają się od 1290 do 1463 zł/t rzepaku technologicznego. Porównując je z rokiem ubiegłym, gdzie wynosiły one w granicach od 1900 do 2160 zł/t można zaobserwować duży spadek cen o ponad 45 %.

Analizując ceny największych zakładów tłuszczowych w Polsce z cenami na giełdzie MATIF różnice w roku 2012 wynosiły od 10,44 euro* do 31,58 euro* (średnio o 18,08 euro*), w roku bieżącym różnica waha się od 16,93 euro* do 56,73 euro* (średnio o 32 euro*). Tak wielka różnica między ceną MATIF a bieżącą ceną skupu rzepaku zdaniem KZPRiRB nie ma uzasadnienia. Jest groźna i będzie sygnałem skłaniającym rolników do znacznego ograniczenia powierzchni zasiewu.

Biorąc pod uwagę aktualne ceny oleju – 3906 zł, śruty rzepakowej – 1204 zł i makuchy – 1227 zł (źródło:Biuletyn nr.28/2013 „Rynek roślin oleistych” Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.)
KZPRiRB ponownie podkreśla, że produkcja rzepaku staje się nieopłacalna.

Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych uprzejmie prosi o rozważenie możliwości podwyższenia obecnych cen rzepaku, co znacznie przyczyni się do stabilizacji tej branży na polskim rynku.


* Zestawienie cen skupu rzepaku w Polsce i Europie przygotowane przez KZPRiRB w oparciu o dane z zakładów tłuszczowych, firm skupowych i członków KZPRiRB z punktów skupu na dzień 20,23,24.07.2012 i 22-23.07.2013 r.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!