Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Borga BOX - hale stalowe
2013-08-14 -
WIERTNICA seria 300/400/500/600/700
2012-01-05 -
Pasy klinowe SUPER
2013-11-21
XVIII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniu 22 marca zakończyła się XVIII edycja Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W wydarzeniu uczestniczył podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk, który pogratulował dotarcia do ogólnopolskiego etapu konkursu wszystkim uczestnikom, a najlepszym wręczył nagrody.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest trójstopniowa, obejmuje etap szkolny, okręgowy i centralny. W XVIII edycji wzięło udział 8600 uczniów, spośród których do eliminacji centralnych zakwalifikowało się 52, wyłonionych w 12 okręgach. Etap finałowy trwał od 20 do 22 marca.
Tegoroczna edycja była wyjątkowa, gdyż odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a jej finał po raz pierwszy w historii, został rozegrany w podległej resortowi placówce, a mianowicie w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie. Tematyką XVIII edycji było „Żywienie u progu i schyłku życia.”
Najlepszym uczestnikiem w 2014 roku okazał się Jakub Woźniak z Technikum w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Od początku istnienia organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, a współorganizatorem Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.
