| Autor: redakcja1

Cena polskiej wołowiny w kwietniu była o 8% wyższa

Jak podaje Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, cena skupu bydła w pierwszych 4 miesiącach 2016 r. wyniosła 5,85 zł/kg w. ż. i była o 3,9% mniejsza niż przed rokiem. W kwietniu 2016 r. wyniosła 5,94 zł/ kg w. ż. i była 8% wyższa niż przed miesiącem.

Cena polskiej wołowiny w kwietniu była o 8% wyższa
Ceny polskie były niższe o 17% niż średnio w UE-28. Tusze młodego bydła w Polsce były również tańsze niż u czołowych nabywców polskiej wołowiny, a więc w Holandii o 6%, we Włoszech o 21%, Francji o 7%, Hiszpanii o 20% i Niemczech o 14%.
 
Skup bydła od kilku lat systematycznie wzrasta. W pierwszych czterech miesiącach 2016 r. nabyto 132 tys. ton wagi żywej bydła, tj. więcej o 0,4% w porównaniu z rokiem poprzednim i o 55,5% niż w 2012 r. W tym czasie w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego zatrudniających 50 i więcej pracowników wytworzono 61,1 tys. ton wołowiny, a zatem to mniej o 3% niż przed rokiem, ale o 7,9% więcej niż w bardzo słabym pod tym kątem 2012 r.
 
Liczba ubitych sztuk bydła zwiększyła się o 11% do 588,3 tys. szt. o czym zadecydował wzrost ubojów byków o 9,1%, krów o 11,5%, jałówek o 17,3% i cieląt o 5,5%.
 
Podobnie jak przed rokiem największy udział wśród ubitych sztuk bydła miały byki - 49%. Znaczny udział w strukturze ubojów nadal miały krowy - 31%, co może świadczyć o dalszych procesach restrukturyzacji sektora mleczarskiego stymulowanych stosunkowo niskimi cenami skupu mleka.


Tagi:
źródło: