Partner serwisu Produkcja roślinna
Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Czerpak GHU 12 GOWEIL
2020-07-27 -
Opryskiwacz Starter HBS
2020-08-05 -
Pompa do oleju napędowego Panther 56M/230V
2012-05-17 -
Rozrzutnik obornika EUROMILK BUFFALO RX HD
2020-06-26 -
SERIA 4 E
2020-02-20
W 2016 r. zaorano lub zakwalifikowano do zaorania ok. 400 tys. ha zasiewów zbóż ozimych oraz 136 tys. ha rzepaku
Straty w powierzchni zasiewów ozimin były większe od ubiegłorocznych. Jak wskazuje GUS, do połowy maja zaorano i zakwalifikowano do zaorania łącznie ok. 400 tys. ha powierzchni zasianej zbóż ozimych (9%). To o 8,7% więcej niż rok temu.
Ocenia się, że do połowy maja zaorano i zakwalifikowano do zaorania:
- ok. 245 tys. ha pszenicy ozimej (w 2015 r. – 2,3 tys. ha),
- żyta ok. 12 tys. ha (w 2015 r. – 0,9 tys. ha),
- jęczmienia ozimego ok. 52 tys. ha (w 2015 r. – 7,4 tys. ha),
- pszenżyta ozimego ok. 85 tys. ha (w 2015 r. – 1,7 tys. ha).
Powierzchnię uprawy rzepaku i rzepiku ozimego zaoraną i zakwalifikowaną do zaorania wyszacowano na ok. 136 tys. ha, tj. 16% powierzchni zasianej (w 2015 r. – 5,7 tys. ha).
Według oceny rzeczoznawców terenowych GUS, główną przyczyną zaorywania plantacji upraw ozimych w bieżącym roku były straty spowodowane uszkodzeniami mrozowymi oraz niską obsadą roślin.
Największe straty zimowe i wiosenne w zasiewach odnotowano w województwach: kujawsko-pomorskim, warmińsko-mazurskim i pomorskim.
