Prognozy FAO światowej produkcji, spożycia i handlu mięsem w 2013 roku

Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa z listopada bieżącego roku, światowa produkcja mięsa wzrośnie o 1,4% do około 308,3 mln ton – informuje FAMMU/FAPA.

Prognozy FAO światowej produkcji, spożycia i handlu mięsem w 2013 roku
2-procentowy wzrost produkcji prognozowany jest zwłaszcza w krajach rozwijających się, w których obserwowana jest największa zwyżka popytu na mięso.
 
Wzrost produkcji dotyczyć będzie zwłaszcza mięsa drobiowego, którego notowania wzrosną o 1,9%. Kolejne pozycje zajmą: wieprzowina, w przypadku której nastąpi 1,7-procentowy wzrost oraz mięso owcze i kozie (+1,5%). W odniesieniu do wołowiny wzrost ten będzie dużo skromniejszy i wyniesie zaledwie 0,2%.

W 2013 roku do światowego handlu trafi łącznie około
30,1 mln ton mięsa, co oznacza o 1,1% więcej niż w roku poprzednim.
 
Dynamika wzrostu będzie niższa iż w 2010 roku oraz w 2011 roku, kiedy to wyniosła 6% i 7% odpowiednio. Natomiast handel mięsem wołowym wzrośnie o 4,9%, a owczym i kozim zwiększy się o 16,3%.
 
Ponadto w bieżącym roku do handlu trafi mniej mięsa wieprzowego – spadek o 2,1% oraz drobiu – spadek o 0,4%.
 
Z kolei konsumpcja ukształtuje się na poziomie o 1,4% wyższym i wyniesie 307,5 mln ton. Natomiast spożycie przypadające na jednego mieszkańca będzie na poziomie 43,1 kg/osobę, co oznacza wzrost o 0,3%. Jak podaje FAMMU/FAPA spożycie mięsa w krajach rozwiniętych obniży się o 0,3% do 78,8 kg/osobę, a w krajach rozwijających się zwiększy się o 1% do 33,5 kg/osobę.


Tagi:
źródło: