Prognozy globalnej produkcji, spożycia i handlu mięsem w 2014 roku

Jak wynika z raportu FAO z października br., w 2014 r. globalna produkcja mięsa zwiększy się o 1,1% do 311,6 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.

Prognozy globalnej produkcji, spożycia i handlu mięsem w 2014 roku

Produkcja mięsa

Wzrost produkcji odnotowany zostanie przede wszystkim w krajach rozwijających się o 2,3%, w których obserwowana jest największa zwyżka popytu na mięso. Wzrost produkcji związany będzie głównie z mięsem wieprzowym o 1,4% oraz mięsem drobiowym o 1,1%. Zwyżka produkcji mięsa wołowego, owczego i koziego będą mniejsze, tj. wyniosą odpowiednio: 0,8% i 0,6%.

Handel mięsem

W 2014 r. do globalnego handlu trafi w sumie 31,6 mln ton mięsa, a zatem to zwyżka o 2,3% niż w 2013 r. Dynamika wzrostu będzie mniejsza niż w poprzednich latach z uwagi na szereg czynników, w tym obniżenia produkcji u niektórych czołowych eksporterów, a także problemów związanych ze zdrowiem zwierząt oraz nałożonych obostrzeń na sprzedaż. Handel mięsem wołowym zwiększy się o 3,4%, a wieprzowiną i mięsem drobiowym wzrośnie po 2,1%.
 
W 2014 r. do handlu trafi mniej mięsa owczego i koziego, bo o 1,8%. Spożycie mięsa ogółem zwiększy się o 1% do 309,9 mln ton, a konsumpcja przypadająca na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 42,8 kg/osobę, co oznacza zniżkę o 0,1%. Spożycie mięsa w krajach rozwiniętych zmaleje o 0,2% do poziomu 75,5 kg/osobę, a w krajach rozwijających się wzrośnie o 0,2% do 33,8 kg/osobę. 


Tagi:
źródło: