W 2015 r. światowa produkcja mięsa zwiększy się do 318,8 mln ton

Jak wynika z raportu FAO z października br., w 2015 r. globalna produkcja mięsa zwiększy się o 1,1% do 318,8 mln ton.

W 2015 r. światowa produkcja mięsa zwiększy się do 318,8 mln ton

Produkcja mięsa na świecie

Wzrost produkcji dotyczyć będzie głównie mięsa drobiowego o 1,5% oraz  wieprzowego o 1,3%. Zwyżka produkcji mięsa wołowego, a także owczego i koziego będzie dużo skromniejszy i wyniesie odpowiednio 0,3% oraz 0,9%. Największe wzrosty produkcji odnotują kraje UE, Stany Zjednoczone oraz Rosja.
 
Jak podaje FAMMU/FAPA, w 2015 r. do światowego handlu trafi w sumie 30,5 mln ton mięsa, tj. 9,6% produkcji, a więc o  0,6% mniej niż w 2014 r. Większy będzie handel mięsem wołowym o 0,5%, a zmaleje wszystkimi pozostałymi gatunkami mięsa. Najwięcej do globalnej sprzedaży trafi mięsa drobiowego - 12,6 mln ton, a także wołowiny - 9,7 mln ton, wieprzowiny - 7 mln ton oraz mięsa owczego i koziego - 1 mln ton.

Spożycie mięsa wzrośnie do 317,7 mln ton

Spożycie mięsa ogółem zwiększy się o 1,1% do 317,7 mln ton, a konsumpcja przypadająca na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 43,4 kg/osobę, co daje wzrost o 0,1%. Spożycie łącznie mięsa w krajach rozwijających się wzrośnie o 0,6% do 200,2 mln ton,  a w krajach rozwiniętych o 1,9% do 117,5 mln ton.


Tagi:
źródło: