Rynek mięsa w Polsce (01-07.09.2014)

Prezentujemy cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 1 do 7 września 2014 roku, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (01-07.09.2014)

Cena żywca wieprzowego


Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 01–07.09.2014 r. przeciętna krajowa cena zakupu żywca wieprzowego była o 0,01 zł/kg mniejsza od notowanej w poprzednim tygodniu i wyniosła 5,10 zł/kg. Jednocześnie ten rodzaj żywca kupowano taniej o 1% niż przed miesiącem i o 18% niż rok wcześniej.
 
Według Komisji Europejskiej, w dniach 01–07.09.2014 r., w UE średnia cena zakupu trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E ukształtowała się na poziomie 163,82 EUR/100 kg i była niższa o 0,2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 16% niż przed rokiem. Krajowa cena w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 161,29 EUR/100 kg.

Cena żywca wołowego

Według danych ZSRIR MRiRW, analizowanym tygodniu żywiec wołowy w Polsce sprzedawano przeciętnie po 5,78 zł/kg w stosunku do 5,77 zł/kg tydzień wcześniej. Cena zakupu tego gatunku żywca była mniejsza o 1% niż przed miesiącem i o 3% niż przed rokiem.
 
W UE za bydło rzeźne masy poubojowej schłodzonej klasy R3 płacono średnio 371,87 EUR/100 kg. Była to cena o 0,4% większa od notowanej tydzień wcześniej, ale o 4% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 299,25 EUR/100 kg.

Ceny żywca drobiowego

Kurczęta brojlery w pierwszym tygodniu września skupowano przeciętnie po 3,80 zł/kg, tj. taniej o niecałe 3% niż tydzień wcześniej i o ponad 3% niż przed miesiącem. Kurczęta kosztowały również o 6,5% mniej niż w tym samym czasie 2013 r.
 
Za indyki w skupie można było otrzymać po 5,86 zł/kg, czyli były tańsze o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, o 0,01 zł/kg niż miesiąc wcześniej i o 6% niż przed rokiem.

Czytaj dalej na nastepnej stronie...


Tagi:
źródło: