| Autor: redakcja11

Rynek mięsa w Polsce (03.07.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 27 czerwca do 3 lipca 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (03.07.2016)

Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych, w dniach 27.06–03.07.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 5,23 zł/kg, a więc o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten kosztował więcej o 8% niż miesiąc wcześniej oraz o 21% niż przed rokiem.

 

Według Komisji Europejskiej, w analizowanym czasie za świnie rzeźne klasy E płacono 157,46 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc więcej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż przed miesiącem oraz o 10% w relacji rocznej . Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 156,23 EUR za 100 kg i była wyższa niż w dziesięciu państwach UE, m.in. w Belgii, Danii, Francji i w Holandii.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy na rynku krajowym (według danych ZSRIR MRiRW) nabywano po 6,17 zł/kg, tj. o 1% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Tym samym cena zakupu żywca wołowego była o 0,5% wyższa niż rok wcześniej.

 

Unijna cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 358,77 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była mniejsza o 1% niż w poprzednim tygodniu, i o 6,5% niż przed rokiem. W Polsce w przeliczeniu na walutę unijną za bydło rzeźne klasy R3 płacono 298,83 EUR/100 kg. Bydło tej klasy nabywano taniej niż w Polsce jedynie na Łotwie, Rumunii, Litwie i na Malcie.

Ceny żywca drobiowego

Kurczęta brojlery zakłady drobiarskie skupowały po 3,41 zł/kg względem 3,43 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była niższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 5% niż rok wcześniej.

 

Za indyki płacono 5,10 zł/kg, w odniesieniu do 5,13 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie indyki były tańsze o 2% niż przed miesiącem i o 12% od notowanej w analogicznym czasie 2015 roku. 


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: