Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Rynek mięsa w Polsce (04.09.2016)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym...

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 29 sierpnia do 4 września 2016 roku.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Ceny żywca wieprzowego


W dniach od 29.08 – 4.09.2016 r. krajowa cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 5,31 zł/kg. Cena ta była o 0,3% droższa niż tydzień temu, natomiast o 1% niższa niż przed miesiącem, ale o 17% większa niż w porównywalnym okresie 2015 r.


 

W Unii Europejskiej ceny żywca wieprzowego w ostatnich tygodniach były stabilne. Średnia unijna cena świń rzeźnych klasy E (według Komisji Europejskiej) była na poziomie 163,29 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc zbliżonym do notowanego tydzień wcześniej i przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku żywiec ten był o 13% droższy. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 161,03 EUR/100 kg.


Ceny żywca wołowego
 

W analizowanym okresie za żywiec wołowy uzyskiwano 6,16 zł/kg, a zatem więcej o 0,5% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem i o 5,5% niż przed rokiem.

 

Z kolei w UE średnia cena bydła rzeźnego klasy R3 wynosiła 363,94 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona nieznacznie wyższa bo o 0,2% od notowanej tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem, ale o 5% niższa niż przed rokiem. W Polsce w przeliczeniu na walutę unijną za bydło rzeźne klasy R3 otrzymywano 313,38 EUR/100 kg. Taniej niż w naszym kraju żywiec tej klasy skupowano: na Łotwie, Malcie, w Estonii, Litwie i Rumunii.


Ceny żywca drobiowego
 

Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły 3,50 zł/kg , czyli o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu a także o 1% niż przed miesiącem. Tym samym kurczęta brojlery potaniały o 5% w relacji rocznej.

 

Indyki nabywano po 4,81 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena indyków była o 17% mniejsza.


Czytaj dalej na następnej stronie...


1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl