Rynek mięsa w Polsce (10.01.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 3 do 10 stycznia 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (10.01.2016)

Ceny żywca wieprzowego

Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w Polsce za żywiec wieprzowy w dniach 4–10.01.2016 r., tak jak w poprzednim notowaniu, uzyskiwano 3,86 zł/kg. Cena trzody chlewnej była o 0,3% większa niż przed miesiącem, ale o 5% mniejsza niż w analogicznym czasie poprzedniego roku.
 
Według Komisji Europejskiej unijna cena zakupu świń rzeźnych była podobna do notowanej w poprzednim tygodniu i ukształtowała się w granicy 126,02 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 5% niższa niż przed rokiem. Cena krajowa żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 119,34 EUR/100 kg. Mniejsze ceny niż w Polsce notowano w Belgii, Holandii, Hiszpanii, Francji i Portugalii.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce (według ZSRIR MRiRW) skupowano po 6,22  zł/kg, a więc o 0,5% taniej niż w dwutygodniowym okresie poprzedzającym omawiany tydzień. Jednocześnie cena zakupu bydła była wyższa o 2% niż przed miesiącem i o 5% niż rok wcześniej.

Ceny żywca drobiowego

Krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 4–10.01.2016 r., ukształtowała się w granicy 3,25 zł/kg i była większa o 1% niż w poprzednim notowaniu oraz o 5% niż przed miesiącem. Kurczęta były jednak o 5% tańsze niż w porównywalnym okresie 2015 r.
 
Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,76 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż w okresie poprzednich dwóch tygodni i niż przed miesiącem oraz o 2% niż przed rokiem.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: