| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (12.02.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 6 do 12 lutego 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (12.02.2017)

Ceny żywca wieprzowego


Jak wynika z danych, w dniach 6–12.02.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 4,85 zł/kg, a więc o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec wieprzowy kosztował mniej o 3% niż przed miesiącem, ale o 17% więcej niż rok wcześniej.
 
Potaniała też trzoda chlewna w UE. W drugim tygodniu lutego br. unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E (według Komisji Europejskiej) wyniosła 151,88 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Jednak, pomimo sezonowego spadku, ceny trzody chlewnej w większości państw UE, podobnie jak w Polsce, były wyższe od niskich cen sprzed roku o 4–32%.
 
W porównaniu z poprzednim tygodniem ceny żywca wieprzowego zmalały w dziewiętnastu krajach UE, w tym m.in. w Niemczech, Hiszpanii i Belgii. Niezmienne pozostały jedynie w Danii, a wzrosły we Francji i w Holandii. Cena zakupu trzody chlewnej klasy E w Polsce przeliczona na walutę unijną wyniosła 149,60 EUR/100 kg.

Ceny żywca wołowego

Od początku roku powoli zmniejszają się ceny bydła. W drugim tygodniu lutego br. za żywiec wołowy zakłady mięsne (według ZSRIR MRiRW) płaciły 6,32 zł/kg względem 6,34 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 1% niższa niż miesiąc wcześniej, ale o 4% wyższa niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku.

Ceny żywca drobiowego

W 2017 roku trend wzrostowy wykazują ceny zakupu żywca drobiowego, jednak są one mniejsze niż przed rokiem. W dniach 6–12.02.2017 r. zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,14 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej. Cena kurcząt była także o 1% wyższa niż przed miesiącem, ale o 1% niższa niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!