| Autor: redakcja11

Rynek mięsa w Polsce (14.08.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 8 do 14 sierpnia 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (14.08.2016)

Ceny żywca wieprzowego


Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MriRW, w dniach 8–14.08.2016 r. za żywiec wieprzowy w skupie zakłady mięsne płaciły 5,31 zł/kg, a więc mniej o 0,5% niż tydzień wcześniej i o 2% przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednak droższy o 22% niż rok wcześniej.

 

W UE świnie rzeźne klasy E (według Komisji Europejskiej) nabywano po 163,65 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli kosztował więcej o 0,4% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż miesiąc temu i o 15% niż w porównywalnym okresie roku ubiegłego. Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 164,51 EUR/100 kg. Najniższe ceny zaobserwowano w Belgii, Holandii i Danii (147-148 EUR/100 kg) oraz w Finlandii (145,57 EUR/100 kg) 


Ceny żywca wołowego
 

Za żywiec wołowy w Polsce płacono 6,08 zł/kg, a zatem o 0,5% więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena zakupu tego gatunku żywca była o 2% i 2,5% wyższa od notowanej przed miesiącem i przed rokiem.

 

Unijna cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 361,26 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była wyższa o 0,5% od notowanej tydzień temu, i o 1,5% niż przed miesiącem. Jednak o 6% niższa niż w analogicznym okresie ub.r. W Polsce w przeliczeniu na walutę unijną za bydło rzeźne klasy R3 płacono 315,37 EUR/100 kg. Bydło tej klasy najtaniej nabywano: na Łotwie (204,18 EUR/100 kg) oraz w Rumunii (243,84 EUR/100 kg). Z kolei najdrożej w Szwecji (480,48 EUR/100 kg), Grecji (419,48 EUR/100 kg) a także w Wielkiej Brytanii (416,37 EUR/100 kg).


Ceny żywca drobiowego
 

Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły 3,53 zł/kg, czyli w ujęciu tygodniowym i miesięcznym cena pozostała bez zmian. Cena ta była jednak o 3% mniejsza niż rok wcześniej.

 

Indyki skupowano po 4,92 zł/kg , czyli tak samo jak w poprzednim tygodniu. Jednocześnie indyki były tańsze o 1% niż miesiąc wcześniej i o 15% niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!