| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (16-22.03.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 16 do 22 marca 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (16-22.03.2015)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach 16–22.03.2015 r. przeciętna krajowa cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 4,31 zł/kg w stosunku do 4,32 zł/kg w poprzednim tygodniu. Trzoda chlewna była również tańsza o 4% niż miesiąc wcześniej i o 14% niż przed rokiem.

 

Obniżka cen żywca wieprzowego odnotowano w większości państw UE. Według Komisji Europejskiej, średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych w dniach 16–22.03.2015 r. wyniosła 140,12 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była mniejsza o 0,2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% niż rok wcześniej. Cena krajowa żywca klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 138,75 EUR/100 kg i była wyższa od przeciętnych cen w Belgii, Holandii, Danii, Rumunii i we Francji.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w trzecim tygodniu marca 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) skupowano po 6,19 zł/kg w odniesieniu do 6,23 zł/kg tydzień wcześniej i 6,24 zł/kg przed miesiącem. Bydło było jednak o 5% droższe niż w tym samym czasie 2014 r.

Ceny żywca drobiowego

Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 16–22.03.2015 r. wyniosła 3,56 zł/kg i była większa o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem, ale o 4% mniejsza niż rok wcześniej.

 

Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,86 zł/kg, a więc o 0,01 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale o 0,03 zł/kg mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie indyki były o 5% droższe niż przed rokiem.


Czytaj dalej na następnej stronie...

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!