Rynek mięsa w Polsce (16-22.11.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 16 do 22 listopada 2015 roku.

Rynek mięsa w Polsce (16-22.11.2015)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach 16–22.11.2015 r. średnia cena płacona za trzodę chlewną przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wynosiła 3,82 zł/kg, a więc o 3% mniej niż tydzień wcześniej. Ten gatunek żywca był także o 13% tańszy niż przed miesiącem i niż przed rokiem.
 
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, cena zakupu świń rzeźnych w UE ukształtowała się na poziomie 130,86 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była mniejsza o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem i niż rok wcześniej. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy (w przeliczeniu na walutę unijną) płacono 120,84 EUR za 100 kg. Taniej było jedynie w Holandii - 112,15 EUR za 100 kg i w Belgii - 113,20 EUR za 100 kg.
 

Ceny żywca wołowego
 

W trzecim tygodniu listopada br. w kraju za żywiec wołowy dostawcy (według ZSRIR MRiRW) otrzymywali 6,05 zł/kg, a więc o 1,5% mniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena bydła była wyższa o 1% niż przed miesiącem i o 7% niż w analogicznym czasie 2014 r.
 

Ceny żywca drobiowego
 

Kurczęta brojlery krajowe zakłady drobiarskie skupowały po 3,32 zł/kg, tj. zniżka o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem i przed rokiem.
 
Za indyki płacono 5,86 zł/kg o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie w odniesieniu do cen sprzed roku indyki potaniały o 2%.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: