| Autor: redakcja11

Rynek mięsa w Polsce (18.09.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 12 do 18 września 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (18.09.2016)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach od 12-18.09.2016 r. krajowa cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 5,38 zł/kg. Cena ta była o 1% droższa niż tydzień temu oraz przed miesiącem. Z kolei o 14% większa niż w porównywalnym okresie 2015 r. Najwyższe ceny aż 5,43 zł/kg – uzyskiwano w makroregionie północnym oraz środkowo-wschodnim w odniesieniu do poprzedniego tygodnia wzrost odpowiednio o 1,1% i 0,8%, a niższe w makroregionie południowo-wschodnim 5,38 zł/kg, zwyżka o 1,7% i zachodnim 5,29 zł/kg, wzrost o 1,1%.

 

W Unii Europejskiej średnia unijna cena świń rzeźnych klasy E (według Komisji Europejskiej) była na poziomie 165,46 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc wyższa o 1% niż tydzień wcześniej i przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku żywiec ten był o 11% droższy. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 163,71 EUR/100 kg i tym samym była niższa o 1% niż średnio w Unii.


Ceny żywca wołowego
 

W analizowanym okresie za żywiec wołowy uzyskiwano 6,22 zł/kg, a zatem więcej o 0,5% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem i o 7% niż przed rokiem.


Ceny żywca drobiowego
 

Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły 3,43 zł/kg , czyli mniej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu a także o 3% niż przed miesiącem. Kurczęta brojlery potaniały o 7% w relacji rocznej.

 

Indyki nabywano po 4,82 zł/kg, względem 4,84 zł/kg w poprzednim tygodniu i 4,88 zł/kg niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena indyków była o 17% mniejsza.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: