Rynek mięsa w Polsce (18.12.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 12 do 18 grudnia 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (18.12.2016)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach 12–18.12.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 5,19 zł/kg wobec 5,18 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena żywca była wyższa o 6% niż miesiąc wcześniej oraz o 34% niż przed rokiem.
 
W UE za świnie rzeźne klasy E płacono przeciętnie 155,30 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 155,12 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Było to więcej o 3% niż przed miesiącem oraz o 23% niż przed rokiem.

Ceny żywca wołowego
 
W Polsce, po znaczącym wzroście w poprzednich dwóch tygodniach, bydło potaniało do 6,38 zł/kg, a więc o 1% w porównaniu z poprzednim tygodniem. Cena zakupu żywca wołowego była wyższa o 3% niż przed miesiącem oraz o 5% niż w analogicznym okresie 2015 r.
 
Niewielkie zwyżki cen zakupu bydła rzeźnego odnotowano w UE. W połowie grudnia 2016 r. za żywiec wołowy klasy R3 uzyskiwano 373,89 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej w stosunku do 372,35 EUR/100 kg tydzień wcześniej.
 
Ceny żywca drobiowego
 
W dniach 12–18.12.2016 r. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,07 zł/kg w odniesieniu do 3,06 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o 2% taniej niż przed miesiącem i niż przed rokiem.
 
Cena zakupu indyków wyniosła 4,84 zł/kg wobec 4,82 zł/kg tydzień wcześniej i 4,85 zł/kg przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku żywiec ten potaniał o 17%.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: