| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (19-25.01.2015)

Według danych GUS, w grudniu 2014 r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce wyniosło 11,2 mln sztuk, tj. o 2% więcej niż przed rokiem. Liczba tuczników zwiększyła się o 7%, a warchlaków – o 2%. Odnotowano z kolei spadek pogłowia prosiąt o 3% i loch o 1%.

Rynek mięsa w Polsce (19-25.01.2015)

Krajowe pogłowie bydła ogółem w grudniu 2014 r. liczyło 5,7 mln sztuk, a więc to o 1% więcej niż przed rokiem. Zwyżka wynikała ze zwiększenia liczby cieląt poniżej 1 roku o 2% i młodego bydła w wieku 1–2 lat o 4%. Z kolei bydła w wieku powyżej 2 lat było o 0,2% mniej, co wynikało z 1% spadku pogłowia krów.

Ceny żywca wieprzowego

W dniach 19–25.01.2015 r., podobnie jak tydzień wcześniej, średnia krajowa cena żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 4,02 zł/kg. Tym samym ten gatunek żywca kosztował mniej o 2% niż w końcu grudnia 2014 r. i o 20% niż przed rokiem.

Według danych Komisji Europejskiej, przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych masy poubojowej schłodzonej klasy E w dniach 19–25.01.2015 r. ukształtowała się w granicy 129,20 EUR/100 kg i była niższa o 0,22 EUR/100 kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 19% niż w analogicznym okresie 2014 r. Cena krajowa żywca tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 125,32 EUR/100 kg.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w przedostatnim tygodniu stycznia 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) zbywano przeciętnie po 5,92 zł/kg w stosunku do 5,90 zł/kg tydzień wcześniej. Równocześnie ceny zakupu bydła były mniejsze o 3% niższe niż w końcu grudnia 2014 r. i o 0,4% niż rok wcześniej.

Ceny żywca drobiowego

Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 19–25.01.2015 r., podobnie jak tydzień wcześniej, wyniosła 3,39 zł/kg. Kurczęta były również tańsze o 0,5% niż w końcu grudnia i o 2% niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!