| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (19.06.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 13 do 19 czerwca 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (19.06.2016)
Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych, w dniach 13–19.06.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 4,91 zł/kg względem 4,90 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był o 6% droższy niż miesiąc wcześniej i niż przed rokiem.
 
Według danych Komisji Europejskiej, w UE w trzecim tygodniu czerwca 2016 r. świnie rzeźne klasy E nabywano po 150,75 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, drożej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej klasy E w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 147,47 EUR za 100 kg i była większa niż w siedmiu krajach UE, m.in. w Belgii, Danii, Holandii i we Francji.
 
Ceny żywca wołowego
 
Za żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) płacono 6,28 zł/kg, a zatem o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% więcej niż miesiąc wcześniej. Cena ta była podobna do notowanej w analogicznym okresie 2015 roku.
 
W UE cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 362,01 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa o 0,4% niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed rokiem. Krajowa cena bydła rzeźnego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 302,71 EUR za 100 kg. Mniejsze niż w Polsce ceny bydła tej klasy odnotowano jedynie na Łotwie, Rumunii, Litwie i na Malcie.
 
Ceny żywca drobiowego
 
Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły 3,44 zł/kg, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Kurczęta były jednak tańsze o 1% niż miesiąc wcześniej i o 5% niż przed rokiem.
 
Indyki nabywano po 5,18 zł/kg, a zatem to drożej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej. Indyki były tańsze o 1% niż przed miesiącem i o 11% niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!