| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (20-26.04.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 20 do 26 kwietnia 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (20-26.04.2015)

Ceny żywca wieprzowego

W dniach 20–26.04.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,51 zł/kg w stosunku do 4,49 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ten gatunek żywca kosztował o 2% więcej niż miesiąc wcześniej, ale o 11% mniej niż przed rokiem.
 

Ceny żywca wołowego
 

Żywiec wołowy w Polsce w przedostatnim tygodniu kwietnia 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) zbywano przeciętnie po 6,09 zł/kg, a zatem drożej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. Żywiec wołowy kosztował o 3% więcej niż w analogicznym czasie minionego roku.
 

Ceny żywca drobiowego
 

Przeciętna krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 20–26.04.2015 r. wyniosła 3,29 zł/kg i była mniejsza o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż miesiąc wcześniej. Cena kurcząt była także o 11% niższa od notowanej w analogicznym okresie 2014 r.

 

Za indyki płacono średnio 5,84 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku indyki były jednak o 3% droższe.


Czytaj dalej na następnej stronie...

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!