| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (22.12.2014-04.01.2015)

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, za żywiec wieprzowy w okresie 22.12.2014–4.01.2015 płacono średnio 4,09 zł/kg, a więc o 1% więcej niż w dniach 15–21.12.2014 r. Tym samym żywiec wieprzowy kosztował mniej o 3% niż w dniach 1–7.12.2014 r. i o 19% niż w dniach 30.12.2013–5.01.2014 r.

Rynek mięsa w Polsce (22.12.2014-04.01.2015)

Ceny żywca wieprzowego

Według Komisji Europejskiej, w UE przeciętna cena zakupu świń rzeźnych masy poubojowej schłodzonej klasy E w dniach 29.12.2014–4.01.2015 ukształtowała się w granicy 133,14 EUR/100 kg, a więc była mniejsza o 0,2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 18% niż rok wcześniej. Cena krajowa żywca tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną zwiększyła się do 126,67 EUR/100 kg. Niższe ceny niż w Polsce zanotowano jedynie: w Belgii, w Holandii i we Francji.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w naszym kraju w dniach 22.12.2014–4.01.2015 (zgodnie z danymi ZSRIR MRiRW) sprzedawano średnio po 6,11 zł/kg, tj. o 5,5% drożej niż w trzecim i niż w pierwszym tygodniu grudnia 2014 r. Jednocześnie ceny zakupu bydła były większe o 3% niż na przełomie 2013/2014.
 
W UE za bydło rzeźne klasy R3 w dniach 29.12.2014–4.01.2015 płacono przeciętnie 383,78 EUR/100 kg, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% mniej niż rok wcześniej. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy wyniosła 317,08 EUR/100 kg. Taniej niż w Polsce żywiec wołowy klasy R3 kupowano: na Łotwie, w Rumunii, na Słowacji, w Czechach i w Holandii.

Ceny żywca drobiowego

Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 22.12.2014–4.01.2015 wyniosła 3,41 zł/kg i była mniejsza o 1% niż w tygodniu poprzedzającym ten okres oraz o 2,5% niż w pierwszym tygodniu grudnia 2014 r. Kurczęta były tańsze o 4% niż przed rokiem.
 
Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,96 zł/kg, a zatem to drożej o 0,01 zł/kg niż w tygodniu poprzedzającym, o 0,03 zł/kg niż na początku grudnia 2014 r. oraz o 4% niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!