| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (24-30.11.2014)

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 24–30 listopada 2014 r. za żywiec wieprzowy płacono średnio 4,34 zł/kg, a więc o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ceny tego żywca były mniejsze o 5% niż przed miesiącem i o 18% niż rok wcześniej.

Rynek mięsa w Polsce (24-30.11.2014)

Ceny żywca wieprzowego

Obniżkę cen zanotowano również u innych czołowych producentów wieprzowiny, czyli w Niemczech, Holandii, Francji i Belgii. Według danych Komisji Europejskiej w UE, w dniach 24–30.11.2014 r. przeciętna cena zakupu trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E wyniosła 139,78 EUR za 100 kg i była mniejsza o 0,7% niż w poprzednim tygodniu, o 1,4% niż przed miesiącem oraz o 18% niż przed rokiem. Cena krajowa wyrażona w walucie unijnej wyniosła 138,01 EUR  za 100 kg. Niższe ceny niż w Polsce zanotowano w Holandii, Belgii, Danii i we Francji.

Ceny żywca wołowego

Od początku listopada 2014 roku wzrastają krajowe ceny zakupu bydła. W ostatnim tygodniu listopada 2014 r. (według ZSRIR MRiRW) żywiec wołowy sprzedawano po 5,68 zł/kg, tj. więcej o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Ceny zakupu bydła były jednak o 3% mniejsze niż w analogicznym okresie 2013 r.

Ceny żywca drobiowego

W końcu listopada tego roku nieznacznemu spadkowi uległy ceny skupu krucząt i indyków, a zwiększyły się za to ceny gęsi. W dniach 24–30.11.2014 r. za kurczęta brojlery przeciętnie otrzymywano 3,46 zł/kg w stosunku do 3,47 zł/kg tydzień i miesiąc wcześniej. Cena kurcząt była podobna do notowanej przed rokiem.
 
Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,93 zł/kg, a więc o 0,5% taniej niż tydzień wcześniej. Cena indyków była zbliżona do notowanej przed miesiącem oraz wyższa o 2% niż przed rokiem.
 
Za gęsi tuczone płacono średnio 8,24 zł/kg, czyli więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku gęsi były o 9% droższe.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!