| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (26.01-01.02.2015)

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MriRW, Za żywiec wieprzowy w Polsce w dniach 26.01–01.02.2015 r. uzyskiwano średnio 4,07 zł/kg, a więc to o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 0,4% niż miesiąc wcześniej i o 21% niż przed rokiem.

Rynek mięsa w Polsce (26.01-01.02.2015)

Ceny żywca wieprzowego

Według Komisji Europejskiej, przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych masy poubojowej schłodzonej klasy E w dniach 26.01–01.02.2015 r. ukształtowała się na poziomie 129,94 EUR/100 kg i była większa o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale mniejsza o 19% niż przed rokiem. Cena krajowa żywca klasy E wyrażona w walucie unijnej wyniosła 128,71 EUR/100 kg i była wyższa od średnich cen: w Holandii, Belgii, Francji, Danii, Łotwie i w Hiszpanii.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w ostatnim tygodniu stycznia 2015 r. (zgodnie z danymi ZSRIR MRiRW) sprzedawano przeciętnie po 6,04 zł/kg, czyli o 2% drożej niż tydzień wcześniej. Tym samym ceny zakupu bydła były mniejsze o 1% niż przed miesiącem i o 1,5% niż rok wcześniej.
 

W UE za bydło rzeźne masy poubojowej schłodzonej klasy R3 w analizowanym czasie płacono średnio 387,40 EUR/100 kg, tj. o 0,5% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% mniej niż rok wcześniej. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy ukształtowała się w granicy 312,95 EUR/100 kg. Taniej niż w Polsce żywiec wołowy klasy R3 skupowano: na Łotwie, Litwie, Estonii, Węgrzech, Rumunii i Słowacji.

Ceny żywca drobiowego

Przeciętna krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 26.01–01.02.2015 r. wyniosła 3,47 zł/kg i była o 2% większa niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Kurczęta były jednak o 2% tańsze niż w analogicznym okresie 2014 r.

 

Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,93 zł/kg, a więc o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 0,5% taniej niż przed miesiącem i o 6% więcej niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!