| Autor: redakcja11

Rynek mięsa w Polsce (27.03.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 21 do 27 marca 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (27.03.2016)

Ceny żywca wieprzowego

Jak wskazują dane w dniach 21–27 marca 2016 r. w zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płacono 4,31 zł/kg, a zatem odnotowano spadek o 1%  niż w poprzednim tygodniu natomiast przed miesiącem wzrost o 4%. Jednocześnie cena ta była o 3% niższa od notowanej w analogicznym okresie 2015 r.


Według Komisji Europejskiej, cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 130,03 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i tym samym była o 1,5% większa niż tydzień wcześniej, ale o 7% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się na poziomie 134,43 EUR/100 kg.

Ceny żywca wołowego

W Polsce (według ZSRIR MRiRW) kupowano żywiec wołowy po 6,07 zł/kg, czyli o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale  drożej 1% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena zakupu bydła pozostała bez zmian.

W UE  cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 371,46 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzone. W analizowanym okresie odnotowano 1% . Krajowa cena za żywiec wołowy klasy R3 w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 309,32 EUR/100 kg. Niższe ceny bydła niż w Polsce notowano tylko na Łotwie, Węgrzech, Litwie, w Rumunii i Estonii.

Ceny żywca drobiowego

Kurczęta brojlery zakłady drobiarskie nabywały po 3,40 zł/kg, a więc o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 3% niż przed miesiącem. Ceny kurcząt były o 3% niższe od notowanych przed rokiem.

Za indyki płacono 5,49 zł/kg, cena spadła o 0,01 zł/kg w odniesieniu do poprzedniego  tygodnia i o 3% w ujęciu miesięcznym. Jednocześnie indyki były o 8% tańsze niż w porównywalnym okresie ubiegłego rok.



Czytaj dalej na następnej stronie...

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!