Rynek mięsa w Polsce (27.04-03.05.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 27 kwietnia do 3 maja 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (27.04-03.05.2015)

Ceny żywca wieprzowego


Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 27.04 – 3.05.2015 r. żywiec wieprzowy w Polsce kosztował średnio 4,35 zł/kg, a więc o 4% mniej niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był także tańszy o 1% niż przed miesiącem i o 16% niż przed rokiem.
 

Według danych Komisji Europejskiej, przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych masy poubojowej schłodzonej klasy E w okresie 27.04 – 3.05.2015 r. wyniosła 144,51 EUR za 100 kg i była niższa o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% niż rok wcześniej. Cena krajowa żywca klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 144,20 EUR za 100 kg i była wyższa od przeciętnych cen m.in. w Holandii, Belgii, Danii i we Francji.
 

Ceny żywca wołowego
 

Ubojnie w Polsce na przełomie kwietnia i maja 2015 r. kupowały żywiec wołowy średnio po 6,07 zł/kg w stosunku do 6,09 zł/kg w poprzednim tygodniu. Ten gatunek żywca był jednak droższy o 1% niż miesiąc wcześniej i o 1,5% niż przed rokiem.
 

Ceny żywca drobiowego
 

Przeciętna krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 27.04 – 3.05.2015 r. wyniosła 3,27 zł/kg i była o 0,02 zł/kg mniejsza niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena ta była niższa o 6,5% niż przed miesiącem oraz o 10,5% niż w analogicznym czasie 2014 r.

 

Za indyki zakłady drobiarskie uzyskiwały 5,86 zł/kg w porównaniu do 5,84 zł/kg tydzień wcześniej. Indyki były o 1% tańsze niż przed miesiącem, ale o 3% droższe niż przed rokiem.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: