| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (28.02.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 22 do 28 lutego 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (28.02.2016)

Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z Zintegrowany System Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 22–28.02.2016 r. zakłady mięsne monitorowane przez za żywiec wieprzowy płaciły 4,15 zł/kg, a zatem mniej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był o 10% tańszy niż w analogicznym okresie 2015 roku.
 
Według Komisji Europejskiej, cena zakupu świń rzeźnych w UE klasy E wyniosła 126,48 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była mniejsza o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 12% niż przed rokiem. W Polsce za trzodę chlewną tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną otrzymywano 126,73 EUR/100 kg. Cena ta była wyższa niż w Belgii, Holandii, Rumunii, Hiszpanii, we Francji, w Danii i Portugalii.
 
Ceny żywca wołowego
 
Żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) nabywano w kraju po 6,03 zł/kg względem 6,01 zł/kg w poprzednim tygodniu. Za żywiec ten płacono ponad 3% mniej niż przed miesiącem i niż rok wcześniej.
 
Ceny żywca drobiowego
 
Zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,30 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 4,5% niż przed miesiącem. Kurczęta były jednak o 4% tańsze niż w porównywalnym okresie 2015 r.
 
Za indyki w skupie płacono 5,66 zł/kg, tj. o 0,3% mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie indyki były tańsze o 2% niż miesiąc wcześniej i o 3,5% niż przed rokiem.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!