| Autor: mikolaj

Rynek mięsa w Polsce (3-9.08.2015)

W pierwszym tygodniu sierpnia 2015 r. wzrosły krajowe ceny zakupu żywca rzeźnego (poza kurczętami) oraz ceny zbytu tusz (poza tuszkami kurcząt).

Rynek mięsa w Polsce (3-9.08.2015)

Ceny żywca wieprzowego

W dniach 3–9.08.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, tak jak miesiąc wcześniej, kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,39 zł/kg wobec 4,37 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena zakupu trzody chlewnej była jednak o 15% niższa od notowanej w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Średnia cena zakupu świń rzeźnych w UE (według informacji Komisji Europejskiej) wyniosła 144,13 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była nieco (0,3%) niższa niż tydzień wcześniej oraz o 13% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się na poziomie 139,83 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny świń rzeźnych klasy E odnotowano w: Holandii, Belgii, Danii oraz Luksemburgu.

Ceny żywca wołowego


Żywiec wołowy w Polsce w pierwszym tygodniu sierpnia 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano przeciętnie po 5,85 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcze-śniej. Jednocześnie cena ta była o 1% niż-sza niż przed miesiącem, ale o 0,5% wyższa niż przed rokiem.

Średnia unijna cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 385,13 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była nieznacznie (o 0,2%) wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% wyższa niż rok wcześniej. W Polsce cena żywca wołowego klasy R3 wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 309,52 EUR za 100 kg i była wyższa niż: na Łotwie, Litwie, Węgrzech, w Estonii i Rumunii.

Ceny żywca drobiowego


Kurczęta brojlery skupowano w Polsce przeciętnie po 3,73 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie kurczęta były o 5% droższe niż przed miesiącem, ale o 5% tańsze niż rok wcześniej. Za indyki płacono średnio 5,83 zł/kg, o 1 gr/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale o 2 gr/kg mniej niż przed miesiącem i o 4 gr/kg mniej niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!