Wzrost cen produktów rolnych i żywnościowych w Unii Europejskiej [grudzień 2012]

Z danych Komisji Europejskiej wynika, iż w grudniu 2012 roku w państwach członkowskich wzrosły ceny produktów rolnych, mięsa oraz żywności. Spadek odnotowano jedynie w obrębie masła.

Wzrost cen produktów rolnych i żywnościowych w Unii Europejskiej [grudzień 2012]
Ceny poszczególnych produktów w grudniu 2012 r/r:
  • pszenica miękka – wzrost o 38,2%
  • kukurydza – wzrost o 32,9%
  • jęczmień – wzrost o 27,5%
  • odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 15,4%
  • wieprzowina – wzrost o 9,3%
  • drób – wzrost o 4,1%
  • wołowina – wzrost o 4,0%
  • pełne mleko w proszku – wzrost o 2,4%
  • ser – wzrost o 2,2%
  • pszenica durum – wzrost o 1,3%
  • masło – spadek o 5,8%.
 
W grudniu ubiegłego roku wzrosły ceny w obrębie wszystkich ważniejszych grup żywnościowych. Największe zanotowano w przypadku:
  • warzyw – wzrost o 8,3%
  • owoców – wzrost o 6,1%
  • mięsa – wzrost o 4,0%
  • cukru – wzrost o 3,0%
  • produktów zbożowych i chlebowych – wzrost o 2,2%
  • olejów i tłuszczów – wzrost o 2,0%
  • ryb i owoców morza – wzrost o 1,7%
  • mleka, serów i jaj – wzrost o 1,6%
  • pozostałych – wzrost o 2,3%.
 
Na terenie Unii Europejskiej, na zwyżki najbardziej narażone były następujące państwa:
  • Węgry – wzrost o 7,8%
  • Rumunia – wzrost o 7,2%
  • Finlandia – wzrost o 6,9%
  • Malta – wzrost o 6,6%
  • Estonia – wzrost o 5,9%
  • Słowacja – wzrost o 5,9%
  • Czechy – wzrost o 5,5%
  • Słowenia – wzrost o 5,5%
  • Bułgaria – wzrost o 5,2%
  • Austria – wzrost o 5,0%
  • Niemcy – wzrost o 4,6%
  • Wielka Brytania – wzrost o 4,0%
  • Polska – wzrost o 3,9%
  • Litwa – wzrost o 3,8%.
 
Spośród wszystkich krajów Wspólnoty, jedynie w Grecji obserwowano spadek cen żywności – o 0,5%.


Tagi:
źródło: