Partner serwisu Produkcja roślinna
Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Przenośniki ślimakowe do ziarna
2016-02-11 -
Prasy kostkujące Big Pack
2014-03-19 -
Układy pomiaru i regulacji ACT-40 i Optilink
2014-06-24 -
Tarcze do korekcji racic WG2060
2014-08-04 -
Ramiona ORSI ogrodnicze CUT 029
2015-03-27
Prace polowe w lutym
Poprawnie ułożony płodozmian powinien uwzględniać obecność grubonasiennych roślin strączkowych. Ich udział w strukturze zasiewów gwarantuje poprawę struktury gleby i jej właściwości fitosanitarne. Nie bez znaczenia jest też ochrona środowiska, tj. zmniejszenie nawożenia mineralnego i wzbogacenie gleby w azot symbiotyczny.
Prace polowe w lutym
Rzepak jest rośliną, którą należy zajmować się po zimie jako pierwszą, co wynika z konieczności najwcześniejszego zasilenia azotem tej właśnie rośliny. Aby jednak nawożenie to było w pełni odpowiednie, należy dokonać oceny strat roślin po zimie. W tym celu trzeba wybrać losowo w kilku miejscach kwadraty o boku 1 m. Jeśli w ocenie wyjdzie, że średnia ilość roślin żywych i zdrowych wynosi:
-
50 na 1 m kw. - bardzo dobre przezimowanie,
-
40 na 1 m kw. - dobre przezimowanie,
-
25-35 na 1 m kw. roślin żywych i są one uszkodzone - można nie zaorywać plantacji jeśli rośliny są dobrze rozrośnięte i równomiernie rozmieszczone na polu, choć wtedy będzie jednak niższy plon,
-
do 20 roślin żywych na 1m kw. a na polu są łysiny po wymarzniętym rzepaku - plantacja nadaje się do zaorania.
Na plantacjach rzepaku, które przezimowały, trzeba jak najszybciej wykonać nawożenie azotem w ilości minimum 60 kg N na każdą tonę oczekiwanego plonu. Wiosenne nawożenie azotem rzepaku należy stosować w dwóch dawkach. Pierwsza w momencie ruszania wegetacji - 2/3 pełnej dawki w postaci saletry amonowej lub innej saletry np. wapniowej, gdyż mocznik nie nadaje się do pierwszego nawożenia. Druga dawka azotu powinna być stosowana w 10-14 dni po pierwszej, a więc przed początkiem pakowania - 1/3 pełnego nawożenia w formie saletry lub mocznika.
Czytaj dalej na następnej stronie...
