Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 16-22 kwietnia bieżącego roku podrożały tylko tuszki kurcząt patroszonych.

Ceny mięsa na krajowym rynku

W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 7,31 złotego za kilogram, a więc o 0,01 złotego na kilogramie więcej niż tydzień wcześniej. W porównaniu z minionym miesiącem to spadek o 2 procent, ale to wzrost o 11 procent wobec zeszłego roku.

W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 13,59 złotego, czyli o 0,06 złotego za kilogram więcej niż w tygodniu poprzedzającym, choć mniej więcej tyle samo co w zeszłym miesiącu. W stosunku do ubiegłego roku jest to 13 procentowa zwyżka.

Jednakże w omawianym okresie potaniały tuszki kurcząt patroszonych o 4,5 procenta wobec wcześniejszego tygodnia i kosztowały 5,68 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym jest to więcej o 3 procent, a w rocznym spadek wynosi 8 procent.

Także i tuszki indyków oscylowały w granicy 8,94 złotego za kilogram, a to o 1,5 procenta więcej w odniesieniu do wcześniejszego tygodnia. Daje to 1,5 procentowy wzrost w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca, chociaż w rocznym zestawieniu to obniżka o 2 procent.



Tagi:
źródło: