Polski handel mięsem, żywcem i przetworami mięsnymi w 2015 r.

W 2015 r. saldo wymiany handlowej mięsem czerwonym i drobiowym oraz podrobami, żywcem, jak i również przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 2 mld 796 mln EUR. Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny i wyniósł 738,4 mln EUR - podaje FAMMU/FAPA.

Polski handel mięsem, żywcem i przetworami mięsnymi w 2015 r.

Eksport wieprzowiny z Polski

W 2015 roku eksport wieprzowiny z Polski osiągnął wynik 404,5 tys. ton, co daje zwyżkę o 5,5%, a jego wartość ukształtowała się w granicy 697 mln EUR, tj. spadek o 1,1%.
 
Wzrost wywozu tego gatunku mięsa z Polski zaobserwowano, pomimo kontynuacji rosyjskiego zakazu na przywóz unijnej wieprzowiny oraz utrzymywania embargo eksport polskiego mięsa wieprzowe do krajów azjatyckich. Był to wynik zwiększonych dostaw wieprzowiny do krajów Wspólnoty o 18%, a także do Stanów Zjednoczonych o 28%.

Import wieprzowiny do Polski

Import wieprzowiny do Polski wzrósł prawie o 9% w odniesieniu do poziomu zakupu z 2014 r. i wyniósł 675,8 tys. ton. Wartość tego zakupu osiągnęła pułap 1 mld 230 mln EUR. Bilans handlu wieprzowiną nieco się polepszył, pozostając jednak na ujemnym poziomie -533 mln EUR. W 2015 r.

Eksport wołowiny z Polski

Polska wysłała więcej o 19% do 283,2 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego o wartości wyższej o 17% do 934,8 mln EUR oraz 83,5 tys. ton mrożonej wołowiny wartej 266,7 mln EUR. Na zwiększenie się wysyłki wołowiny z Polski wpłynęło niewątpliwie przywrócenie uboju rytualnego pod koniec 2014 r.

Ujemne saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami

Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było ujemne, kształtując się na poziomie -375 mln EUR. O ujemnym saldzie w handlu żywcem zadecydowało zwiększenie się wartości zakupów bydła oraz drobiu, przy równoczesnym sporej obniżce eksportu żywca wołowego, świń, a także owiec i kóz. W 2015 r. wysłano z Polski żywiec wołowy o wartości 51,7 mln EUR, czyli o 2% mniejszej niż przed rokiem.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: