Polski handel mięsem, żywcem i przetworami mięsnymi w 2015 r.

W 2015 r. saldo wymiany handlowej mięsem czerwonym i drobiowym oraz podrobami, żywcem, jak i również przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 2 mld 796 mln EUR. Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny i wyniósł 738,4 mln EUR - podaje FAMMU/FAPA.

Polski handel mięsem, żywcem i przetworami mięsnymi w 2015 r.

W odniesieniu do żywca wieprzowego wartość eksportu zmalała o 48% do 6,7 mln EUR. Żywiec wieprzowy trafiał głownie do Czech - 16,3 tys. sztuk i 40% udział w eksporcie, Niemiec - 8,6 tys. sztuk i 21%, Rumunii - 7,1 tys. sztuk i 17%, Włoch - 3,2 tys. sztuk i 8%, Holandii - 2 tys. sztuk i 4,9%, Węgry - 1,6 tys. sztuk i 4%, Litwę - 1,5 tys. sztuk i 4%, a także na Słowację i Ukrainę.

 
W analizowanym okresie Polska zaimportowała mniej o 2% do 5 mln 450 tys. sztuk żywca wieprzowego o wartości 312,5 mln EUR, czyli o 25,5% mniejszej niż w 2014 r. Wartość przywozu drobiu wzrosła się o ponad 4% do 150 mln EUR. Żywiec wieprzowy dostarczano do Polski głownie z Danii - 3 mln 920 tys. sztuk, Niemiec - 720 tys. sztuk, Holandii - 476 tys. sztuk, Litwy - 203 tys. sztuk, Łotwy - 65 tys. sztuk, Estonii - 25 tys. sztuk oraz ze Słowacji - 23 tys. sztuk.
 
W omawianym okresie Polska wywiozła 300,1 tys. ton przetworów mięsnych, a zatem o 7,1% więcej niż przed rokiem. W ujęciu wartościowym wywóz tych towarów zwiększył się o 7,2% do 893,3 mln EUR. W 2015 roku wyeksportowano z Polski 84,5 tys. ton kiełbas o wartych 234 mln EUR.
 
Jak wskazuje FAMMU/FAPA, kiełbasy dostarczano przede wszystkim do Wielkiej Brytanii, Niemiec, Litwę, do Danii, Słowację, Węgry, Czech, Rumunii, Irlandii, Łotwę, Estonii, Francji, Bułgarii, Szwecji i wielu innych krajów. W omawianym okresie zakup przetworów mięsnych do Polski wyniósł 26,2 tys. ton, i był o 4,7% niższy niż przed rokiem. Wartość tego importu zmalała o 3,2% do 111 mln EUR.



Tagi:
źródło: