Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
Zbiornik dwupłaszczowy kontenerowy 3 tys. l
2012-10-09 -
Brama samozatrzaskowa Fiabilis Robinsons
2020-09-03 -
Ciągnik CLAAS XERION 5000 - 4200 Agroland
2020-07-15 -
Kojec
2012-12-31 -
Korpusy K80, Pitonfix, Scharmueller
2020-05-11
Prognozy dla rynku mięsa. Opłacalność produkcji powinna wzrastać pomimo spadających cen
Jak wynika z nowego raportu FAO-OECD sytuacja producentów mięsa w kolejnej dekadzie powinna się poprawić, co z kolei pobudzi zwyżkę produkcji na rynku globalnym.
Jak wskazują eksperci z FAO i OECD, w najnowszym raporcie ''Agricultural Outlook 2015-2024'', ceny mięsa na rynkach światowych powinny utrzymać się na poziomie mniejszym od obserwowanego w 2014 r. Niemniej wzrost spożycia mięsa na rynkach globalnych będzie najprawdopodobniej wspierać utrzymanie się cen na korzystnym poziomie w odniesieniu do cen pasz.
Według analityków Banku BGŻ BNP Paribas, sprzyjające perspektywy powinny dotyczyć przede wszystkim sektora wieprzowiny i drobiu. Natomiast w ujęciu regionalnym to głównie Ameryka Północna i Południowa będzie napędzać zwyżkę produkcji. Taka sytuacja związana jest z prognozowaną przez FAO intensyfikacji produkcji zbóż i pasz w tym regionie oraz zwiększeniu udziału białka w paszy dla zwierząt, co będzie z kolei wykorzystywane w budowaniu przewagi konkurencyjnej w produkcji mięsa.
Jak wskazują FAO i OECD światowa produkcja powinna w okresie 2015-2024 wzrosnąć o 51 mln t, czyli nieco powyżej wolumenu zwyżki notowanej w poprzedniej dekadzie. Największe znaczenie dla rynku ma spory wzrost produkcji na rynkach rozwijających się, w tym przede wszystkim w Brazylii i Chinach, gdzie w ocenie ekspertów zostanie wyprodukowane 75 proc. z 51 mln t dodatkowej produkcji mięsa.
W odniesieniu do Brazylii większa produkcja będzie wspierana znacznym dostępem do konkurencyjnych cenowo pasz oraz wzrostem wydajności. Natomiast w Chinach najważniejszym czynnikiem zwyżki będzie zwiększenie skali produkcji poprzez rozbudowę mniejszych ferm drobiu.
Czytaj dalej na następnej stronie...