Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Kosiarka spalinowa NAC S460VH BS500
2014-05-12 -
Modernizacja obór
2014-01-09 -
Prasa belująca Z589/2 – zmiennokomorowa
2016-01-08 -
Zaczepy do ciągników, obodowa Scharmueller
2020-08-03 -
Nadwozie objętościowe SIPMA NO 3500 KOMBO
2013-06-10
Prognozy dla rynku mięsa. Opłacalność produkcji powinna wzrastać pomimo spadających cen
Jak wynika z nowego raportu FAO-OECD sytuacja producentów mięsa w kolejnej dekadzie powinna się poprawić, co z kolei pobudzi zwyżkę produkcji na rynku globalnym.

Autorzy raportu podkreślają, że w następnej dekadzie produkcja mięsa drobiowego będzie napędzać zwyżkę na rynku mięsa ogółem. W wyniku czego, połowa dodatkowego kontyngentu produkcji, który trafi na rynek w okresie 2015-2024, będzie związana z mięsem drobiowym. Będzie to w dużej mierze generowane przez wyższa produkcję w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Ukrainie, Meksyku oraz Argentynie.
W odróżnieniu od mięsa drobiowego, dynamika wzrostu produkcji mięsa wieprzowego znacznie spowolni. W związku z tym, w okresie 2015-2024 prognozowany jest 12-procentowa zwyżka wobec 19 proc. notowanych w poprzedniej dekadzie. Takie wyhamowanie będzie szczególnie występowało na rynku chińskim, gdzie prowadzona polityka ochrony środowiska będzie ograniczała wzrost produkcji mięsa wieprzowego.
W przypadku rynku unijnego większa produkcja w omawianym czasie będzie marginalna. Kluczowe znaczenie będzie miał spadek zapotrzebowania na import unijnej wieprzowiny ze strony chińskich kontrahentów, jak również prawdopodobne zmniejszenie sprzedaży do Rosji w dłuższej perspektywie czasowej.
