Rynek mięsa w Polsce (01-07.12.2014)

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w Polsce żywiec wieprzowy w dniach 01–07.12.2014 r. kosztował przeciętnie 4,20 zł/kg, a wiec to taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 7% niż przed miesiącem i o 23% niż przed rokiem.

Rynek mięsa w Polsce (01-07.12.2014)

Ceny żywca wieprzowego

Według informacji Komisji Europejskiej, przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych masy poubojowej schłodzonej klasy E wyniosła 137,32 EUR/100 kg i była mniejsza o 2% niż tydzień wcześniej, o 3% niż przed miesiącem oraz o 20% niż przed rokiem.
 
Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną była w granicy 134,50 EUR/100 kg. Taniej niż w Polsce świnie rzeźne kupowano tylko w Holandii, Belgii, Francji, Hiszpanii, Łotwie i w Luksemburgu.

Ceny żywca wołowego

Od początku listopada na rynku unijnym zwiększają się ceny zakupu bydła rzeźnego. Natomiast na rynku krajowym w pierwszym tygodniu grudnia br. (według ZSRIR MRiRW) za żywiec wołowy można było otrzymać 5,79 zł/kg, a zatem więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu, o 5% niż przed miesiącem, ale o 1,5% mniej niż w analogicznym czasie 2013 r.
 
Średnia cena skupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 375,67 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była większa o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż przed miesiącem, ale mniejsza o 4% niż przed rokiem.
 
Przeciętna krajowa cena wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła  304,92 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny bydła rzeźnego notowano tylko w Estonii, Rumunii oraz na Litwie, Łotwie i Węgrzech.

Ceny żywca drobiowego

W pierwszym tygodniu grudnia 2014 r. zwiększyły się ceny skupu krucząt i gęsi, a niezmienne pozostały ceny indyków. Kurczęta brojlery sprzedawano średnio po 3,50 zł/kg, tj. o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, przed miesiącem i przed rokiem.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: