| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (02-08.02.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 2 do 8 lutego 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (02-08.02.2015)

Ceny żywca wieprzowego


Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 2–8.02.2015 r. w Polsce za żywiec wieprzowy płacono średnio 4,21 zł/kg, a więc więcej o 3,5% niż w poprzednim tygodniu, 4% niż przed miesiącem, ale mniej o 16% niż przed rokiem.

Ceny żywca wołowego

 

Żywiec wołowy w Polsce w pierwszym tygodniu lutego 2015 r. zbywano średnio po 6,15 zł/kg, a zatem to drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie ceny zakupu bydła były o 0,5% większe niż w analogicznym okresie 2014 r.

Ceny żywca drobiowego

 

Przeciętna krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 2–8.02.2015 r. wyniosła 3,45 zł/kg w stosunku do 3,47 zł/kg tydzień wcześniej. Kurczęta były o 1% droższe niż przed miesiącem, ale o 6% tańsze niż przed rokiem.

 

Za indyki zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 5,92 zł/kg, tj. o 0,01 zł/kg mniej niż w poprzednim tygodniu, ale więcej o 0,5% niż przed miesiącem i o 6% niż rok wcześniej.


Czytaj dalej na następnej stronie...

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!