Rynek mięsa w Polsce (05-11.01.2015)

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy w dniach 5–11. 01.2015 r. w Polsce przeciętnie płacono 4,04 zł/kg, a więc mniej o 1% niż poprzednim notowaniu (w dniach 22.12.2014 – 4.01.2015) i niż przed miesiącem oraz o 18% niż rok wcześniej.

Rynek mięsa w Polsce (05-11.01.2015)

Ceny żywca wieprzowego

Średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych masy poubojowej schłodzonej klasy E w dniach 5–11.01.2015 r. (według Komisji Europejskiej) ukształtowała się na poziomie 130,61 EUR/100 kg i była mniejsza o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 17,5% niż przed rokiem. Cena krajowa żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 125,92 EUR/100 kg i była większa jedynie od średnich cen: w Holandii - 111,45 EUR/100 kg, w Belgii - 115,30 EUR/100 kg, we Francji - 122 EUR/100 kg i na Litwie - 124,86 EUR/100 kg.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w omawianym tygodniu (według ZSRIR MRiRW) kosztował średnio 5,93 zł/kg, czyli to o 3% taniej niż w dwutygodniowym okresie poprzedzającym ten tydzień. Jednocześnie ceny zakupu bydła były większe o 3% niż przed miesiącem i o 1% niż rok wcześniej.
 
W UE za bydło rzeźne w analizowanym tygodniu płacono przeciętnie 383,14 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3, a więc mniej o 0,2% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed rokiem. Cena krajowa żywca wołowego tej klasy wyniosła 305,69 EUR/100 kg. Taniej niż w Polsce żywiec wołowy klasy R3 kupowano jedynie: na Łotwie, w Rumunii, na Litwie i w Estonii.

Ceny żywca drobiowego

Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 5–11.01.2015 r., podobnie jak w poprzednim notowaniu, ukształtowała się na poziomie 3,41 zł/kg. Kurczęta były tańsze o 2% niż przed miesiącem i o 4% niż w tym samym czasie 2014 r.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: