| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (06-12.10.2014)

Poniżej prezentujemy cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 6 do 12 października 2014 roku, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (06-12.10.2014)

Cena żywca wieprzowego

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 06–12.10.2014 r. za żywiec wieprzowy płacono średnio 4,55 zł/kg, czyli o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu. Tym samym cena żywca wieprzowego była mniejsza o 10% niż przed miesiącem i o 21% niż rok wcześniej.
 
Według Komisji Europejskiej średnia cena zakupu świń rzeźnych w Niemczech w drugim tygodniu października br. wyniosła 143,94 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E, co w odniesieniu do poprzedniego tygodnia daje spadek o 2% i o 20% w porównaniu z analogicznym okresem 2013 r. Natomiast we Francji – 132 EUR/100 kg - spadek odpowiednio o 3% i o 22%, w Danii – 133,27 EUR/100 kg - zniżka o 4% i o 20%, Holandii – 119,90 EUR/100 kg - mniej o 5% i o 26%, a w Belgii – 119,50 EUR/100 kg - zniżka o 5% i o 27,5%.
 
Przeciętna unijna cena żywca wieprzowego ukształtowała się w granicy 143,79 EUR/100 kg i była mniejsza o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 21% niż przed rokiem. Krajowa cena tego asortymentu w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 144,79 EUR/100 kg.
 

Cena żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w analizowanym tygodniu (według ZSRIR MRiRW) sprzedawano przeciętnie po 5,66 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena zakupu żywca wołowego była także o 4% mniejsza od notowanej w porównywalnym okresie minionego roku.
 

Cena żywca drobiowego

Kurczęta brojlery skupowano średnio po 3,61 zł/kg, a więc taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem i rokiem.
 
Za indyki zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 5,93 zł/kg w stosunku do 5,92 zł/kg tydzień wcześniej. Indyki w skupie były droższe o 1% niż przed miesiącem, ale o 7% tańsze niż rok wcześniej.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!